Tijdschrift Minerva volume 16 nummer 8 oktober 2017

Gehydrolyseerde zuigelingenmelk ter preventie van allergie en auto-immune ziekten

Pagina 189 - 192 

Van Winckel M., Poelman T.  

Uit deze systematische review en meta-analyse blijkt dat het gebruik van een partieel of doorgedreven gehydrolyseerde zuigelingenvoeding geen bescherming biedt tegen allergische en auto-immune aandoeningen.


Hoe klachten van burn-out bij artsen voorkomen en verminderen?

Pagina 193 - 196 

Michels N., Vervaeck N.  

Uit deze methodologisch correct uitgevoerde systematische review en meta-analyse kunnen we besluiten dat zowel individueel gerichte als organisatorische interventies op korte termijn klachten van burn-out verminderen.


QRISK3, een nieuwe update van het Britse instrument om cardiovasculaire ziekte te voorspellen

Pagina 197 - 199 

De Cort P.  

QRISK3, de tweede update van het Britse instrument voor de berekening van het primaire cardiovasculaire risico na tien jaar bij mensen tussen de 25 en de 84 jaar definieert nieuwe variabelen die onafhankelijk en positief correleren met cardiovasculaire ziekte (chronische nierinsufficiëntie graad 3,4 en 5, migraine, gebruik van corticosteroïden, SLE, gebruik van atypische antipsychotica, ernstige mentale ziekte, erectiele dysfunctie en systolische bloeddrukvariabiliteit) maar weinig extra bijdragen aan de bepaling van het globale cardiovasculaire risico.


Gestandaardiseerde huidverzorgingsschema’s voor droge huid bij bejaarden

Pagina 200 - 203 

Laekeman G., Claus B.  

Deze open label studie met geblindeerde uitkomstevaluatie toont aan dat een gestandaardiseerd huidverzorgingsschema met hydraterende preparaten gedurende 8 weken de huid minder droog maakt in vergelijking met een gebruikelijke huidverzorging bij RVT-bewoners. De klinische relevantie van dit effect is echter minder duidelijk. Op basis van deze studie kunnen we evenmin een uitspraak doen over de voor- en nadelen van de gebruikte hydratatieproducten.


CPAP: effectief voor secundaire preventie van cardiovasculaire aandoeningen?

Pagina 204 - 207 

Poelman T.  

Deze methodologisch correct uitgevoerde multicenter gerandomiseerde gecontroleerde studie kon niet aantonen dat CPAP het aantal cardiovasculaire gebeurtenissen doet dalen bij patiënten met OSAS en een coronaire of cerebrovasculaire voorgeschiedenis.