Tijdschrift voor Evidence-Based MedicineVitamine C bij verkoudheid


Minerva 1999 Volume 28 Nummer 10 Pagina 448 - 448

Zorgberoepen


Duiding van
JACOBS VE, NUMANS ME. Vitamine C bij verkoudheid: ratio of religie? Een actualisering. Huisarts Wet 1998;41(11):524-27.


 

Minerva Kort biedt u korte commentaren op publicaties die door de redactie van Minerva zijn geselecteerd. Interessante en voor huisartsen relevante studies die niet direct in een ruimer kader kunnen of moeten worden besproken, krijgen een plaats in deze rubriek. Iedere selectie wordt kort samengevat en van enkele regels commentaar voorzien door een referent. De redactie van Minerva wenst u veel leesgenot.


 
 

Aan vitamine C (ascorbinezuur) wordt een positieve invloed toegeschreven op de weerstand tegen infecties en het vermogen tot herstel bij ziekte. Dit was ruim dertig jaar geleden reeds de stelling van Linus Pauling.

 

De auteurs voerden een systematisch literatuuronderzoek uit tot mei 1998 en stelden hierbij vragen naar de werkzaamheid van ascorbinezuur, het effect op de immuniteit en meer bepaald het effect bij verkoudheid.

Vitamine C heeft een grotere invloed op het lichaam dan alleen de preventie van scheurbuik. Door de antioxidatieve werking is een invloed gekend op de immuniteit waardoor subjectieve ziekteverschijnselen kunnen verminderen. De inname van extra vitamine C heeft geen effect op de incidentie van verkoudheden. Bij deficiënte voedingen en bij hoger vitamine C-verbruik, zoals bij recidiverende infecties, is het nuttig de basisvoorraad op peil te houden door twee sinaasappels per dag te eten.

 

Een extra vitamine C-inname van 500 mg per dag kan bij een verkoudheid de subjectief ervaren ernst en eventueel de duur ervan gunstig beïnvloeden met 10%. Langdurig gebruik van doseringen boven de 500 mg / dag zou schadelijke gevolgen kunnen hebben, met name mogelijke oxidatieve DNA-beschadiging 1.

 

E. Vermeire

 

Literatuur

  • Podmore ID, Griffiths HR, Herbert KE, et al. Vitamin Cexhibits pro-oxidant properties. Nature 1998;392:559.
Vitamine C bij verkoudheid

Auteurs

Vermeire E.
Vakgroep eerstelijns- en interdisciplinaire zorg, Centrum voor Huisartsgeneeskunde, Universiteit Antwerpen
COI :

Woordenlijst

Codering

Commentaar

Commentaar