Resultaat met woordenlijst ( 1 )


OMERACT-OARSI responscriteria (Outcome Measures in Rheumatology Clinical Trials and Osteoarthritis Resarch Society International)
Respons op de therapie wordt gedefinieerd als minstens 50% verbetering en absolute verandering van minstens 20 in pijn of functioneren; of minstens minstens twee van de volgende criteria aanwezig: minstens 20% verbetering en absolute verandering van minstens 10 in pijn, functie en/of globale beoordeling door de patiënt.
Aantal resultaten : 1 artikel(s) - 1 bondige bespreking(en)


Deze goed opgezette dubbelblinde RCT besluit dat glucosamine + chondroïtine (respectievelijk 400 + 500 mg driemaal per dag) niet inferieur is aan celecoxib (200 mg per dag) bij patiënten met radiologisch bevestigde en ernstig pijnlijke gonartrose. Door de keuze van de comparator (celecoxib) en de keuze voor glucosamine en chondroïtine in combinatie- in plaats van in monotherapie kunnen we de resultaten van deze studie klinisch niet interpreteren.

Diclofenac bij artrose van de hand

Chevalier P. , Laekeman G.

Minerva 2010 Vol 9 nummer 3 pagina 32 - 33


Deze RCT toont een tijdelijk effect aan (op week zes) van diclofenacgel versus gel zonder diclofenac voor de behandeling van pijn bij artrose van de hand. Ook stijfheid en functionaliteit verbeteren. Het voordeel na méér dan zes weken behandeling of bij recidieven moet nog aangetoond worden. Het lokale gebruik viermaal per dag aan de in deze studie voorgestelde dosis (met bijhorende kostprijs), zal misschien leiden tot enige reserve om deze behandeling voor te schrijven.