Resultaat met woordenlijst ( 2 )


STROBE-richtlijnen
Dit is een reeks van aanbevelingen om observationele studies op een transparante en consistente manier te rapporteren, wat bijdraagt aan de reproduceerbaarheid en de interpretatie van onderzoeksresultaten. De checklist bevat 22 items: • Titel en Samenvatting: Duidelijke beschrijving van de onderzoeksvraag en de gebruikte studieopzet. • Inleiding: Het bieden van achtergrondinformatie en een duidelijke omschrijving van de doelstellingen en hypothesen. • Methode: o Beschrijving van studiedesign (cohort, case-control, etc.). o Details over de studiepopulatie, inclusie- en exclusiecriteria. o Manier van dataverzameling, inclusief definities van variabelen. o Statistische methoden en hoe eventuele vertekeningen zijn aangepakt. • Resultaten: Presentatie van de bevindingen met aandacht voor uitkomsten per subgroep, inclusief de interpretatie van ontbrekende gegevens. • Discussie: Evaluatie van de resultaten in de context van bestaande literatuur, bespreking van mogelijke vormen van bias en beperkingen van de studie.
Strengthening the Reporting of Observational Studies in Epidemiology-richtlijnen
Aantal resultaten : 2 artikel(s) - 0 bondige bespreking(en)


Dit methodologisch correct uitgevoerd grootschalig prospectief cohortonderzoek suggereert dat gehoorverlies in vergelijking met een normaal gehoor geassocieerd is met een verhoogd risico van de diagnose van dementie rekening houdend met relevante covariabelen. Bij personen met gehoorverlies die hoorapparaten gebruiken leek het risico kleiner te zijn, maar om de effectiviteit van hoorapparaten in deze context te evalueren is verder gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek met een accurate classificatie van gehoorverlies en dementie noodzakelijk.

Is myofunctionele therapie werkzaam bij ankyloglossie?

Tonon C.

Minerva 2024 Vol 23 nummer 3 pagina 64 - 67


Deze systematische review met narratieve weergave van de resultaten suggereert dat chirurgie doeltreffender is dan myofunctionele therapie voor ankyloglossie, hoewel de resultaten beter zijn wanneer men beide opties combineert. Er is onvoldoende bewijs voor de werkzaamheid van myofunctionele therapie alleen. Bovendien is het aantal geïncludeerde studies gering en zijn ze van slechte methodologische kwaliteit. Er is nood aan methodologisch sterker opgezette klinische studies met een grotere studiepopulatie.