Resultaat met woordenlijst ( 2 )


gemodifieerde Borg-schaal
Dit is een aanpassing van de oorspronkelijke Borg-schaal. Het geeft de inschatting van de patiënt weer van de intensiteit van een bepaalde inspanning (wandelen, hardlopen, dagelijkse activiteit, enz.). Ze is gecorreleerd met de toename van lactaat in het bloed: 0: voelt niets; 0,5: zeer, zeer laag (nauwelijks waarneembaar); 1: zeer laag; 2: laag (licht); 3: matig; 4: licht aanhoudend; 5: aanhoudend (zwaar); tot 7: zeer aanhoudend; 10: zeer, zeer aanhoudend (bijna maximaal). Bron : https://journals.lww.com/acsm-msse/abstract/1982/05000/clinical_applications_of_perceived_exertion.16.aspx
CR10
Aantal resultaten : 2 artikel(s) - 0 bondige bespreking(en)


Deze systematische review en netwerkmeta-analyse toont aan dat hoog intensieve duur- en intervaltraining bij patiënten met hartfalen met verminderde ejectiefractie een significante verbetering geven in VO₂piek, 6MWD en levenskwaliteit. Hoge intensiteit aerobe intervaltraining was de meest effectieve interventie voor LVEF en 6MWD. De methodologische kwaliteit van de analyse is degelijk, maar de onderliggende studies vertonen aanzienlijke klinische heterogeniteit op vlak van interventies en populaties. Hoewel deze meta-analyse waardevolle inzichten biedt in niet-medicamenteuze interventies bij hartfalen met verminderde ejectiefractie, blijft er daarom voorzichtigheid geboden bij extrapolatie naar de algemene klinische praktijk. Ook al worden de huidige richtlijnen bevestigd, blijven goed uitgevoerde studies met gedetailleerde rapportering nodig om de klinische toepasbaarheid verder te onderbouwen.

Deze kleinschalige maar methodologisch correct uitgevoerde RCT toont op korte termijn de superioriteit aan van revalidatiekinesitherapie met inspanningstraining ten opzichte van standaard kinesitherapie voor de verbetering van dyspnoe bij patiënten met long covid na een voorafgaande ernstige covid-19-infectie. Men zag in deze studie echter geen verbetering op het vlak van kwaliteit van leven.