Seminarie voor aspirant-duiders voor Minerva
Vrijdag en zaterdagmorgen 12 en 13 september 2025 (van 12 u tot 12 u)
Informatie en aanmeldingen
hier
Previous
Next
FR
Toggle navigation
Home
Zoek
Duidingen
Podcast
Woordenlijst
Auteurs
Methodologie
Synthese
Archief
Over Minerva
Contact
Partners
Resultaat met woordenlijst ( 1 )
CHS (cardiovasculair health study) frailty criteria van Fried
Volgens dit model is iemand frail (kwetsbaar) als hij of zij aan 3 of meer van de volgende 5 criteria voldoet: onbedoeld gewichtsverlies: >4,5 kg (of 5% van het lichaamsgewicht) verloren in het afgelopen jaar; uitputting/vermoeidheid: gevoel van vermoeidheid of gebrek aan energie, meestal gemeten via vragenlijsten; lage fysieke activiteit: minder beweging dan wat als normaal wordt beschouwd voor de leeftijdsgroep, gemeten via vragenlijsten of activiteitenmonitoring; langzame loopsnelheid (trage gang): meestal gemeten over een korte afstand (bijv. 4 meter) met een bepaalde drempel aangepast voor geslacht en lengte; spierzwakte: handknijpkracht met een bepaalde drempel, afhankelijk van geslacht en BMI. Op basis van deze criteria maakt men een onderscheid tussen: robuust (niet kwetsbaar): 0 criteria aanwezig, prefrail: 1–2 criteria aanwezig, frail (kwetsbaar): 3 of meer criteria aanwezig.
Aantal resultaten : 1 artikel(s) - 0 bondige bespreking(en)
Aanvinken om te exporteren
Referenties alleen
Referenties en besluiten
De impact van multicomponente bewegingsinterventies en voedingssupplementen op fysieke kwetsbaarheid van thuiswonende oudere personen.
De Coninck L.
Minerva 2025 Vol 24 nummer 6 pagina 130 - 133
Ondanks de sterke klinische heterogeniteit op vlak van bestudeerde interventies en studiepopulaties suggereert deze systematische review met meta-analyse dat multicomponente bewegingsoefeningen een positief effect hebben op frailty bij oudere personen (matige zekerheid van bewijs). Over het effect van voedingsinterventies bestaat er meer onduidelijkheid omdat men alleen een verbetering zag in twee studies die interventies met macro- en micronutriënten combineerden.