Opendeuravond
- Maak kennis met Minerva
Op 5 juni om 18 uur - Gratis online event
Schrijf u hier in.
Previous
Next
FR
Toggle navigation
Home
Zoek
Duidingen
Podcast
Woordenlijst
Auteurs
Methodologie
Synthese
Archief
Over Minerva
Contact
Partners
Resultaat op trefwoord : 'bewerkt voedsel'
Aantal resultaten : 0 artikel(s) - 1 bondige bespreking(en) - 0 Synthese(s)
Aanvinken om te exporteren
Referenties alleen
Referenties en besluiten
Verband tussen consumptie van ultrabewerkte voeding en mortaliteit.
Van Den Broecke N.
Minerva 19 03 2025
Deze grootschalige prospectieve cohortstudie, uitgevoerd in de Verenigde Staten bij voornamelijk zorgprofessionals en die rekening hield met zeer veel confounders, toont na een mediane follow-up van 34 jaar aan dat er een zwak verband bestaat tussen de consumptie van ultrabewerkte voeding en mortaliteit. Deelnemers met de hoogste inname van ultrabewerkte voeding (mediaan 7,4 porties/dag) hadden 4% meer risico op sterfte in vergelijking met deelnemers met de laagste inname (mediaan 3 porties/dag). De associatie verdween wanneer men rekening hield met de algemene voedingskwaliteit. Het verband was het sterkst met ultrabewerkte producten op basis van vlees, vis en gevogelte en met gezoete frisdranken. Er kon geen verband met cardiovasculaire mortaliteit aangetoond worden.