Tijdschrift Minerva volume 13 nummer 7 september 2014




De integriteit van klinische praktijkrichtlijnen

Pagina 79 - 79 

Chevalier P.  


Ischias: de beste behandeling?

Pagina 80 - 81 

Feron J-M.  

De resultaten van deze netwerk meta-analyse tonen aan dat discusheelkunde, epidurale injecties, niet-opioïde pijnstilling, intra-operatieve interventies, manipulatie en chemonucleolyse in vergelijking met andere behandelingen een gunstig effect hebben op globale verbetering bij de behandeling van ischias. Voor opioïde pijnstilling, bedrust, oefentherapie, percutane discectomie en tractie is er geen bewijs beschikbaar.


Preventief antibiotica toedienen om infecties te vermijden bij brandwonden?

Pagina 82 - 83 

Crismer A.  

Deze systematische review van studies met merendeels een hoog risico van bias, brengt geen bewijs aan dat antibiotica nuttig zijn voor de preventie van infecties bij brandwonden en toont aan dat zilversulfadiazine het risico van infecties zelfs kan verhogen.


Behandeling van bacteriële of allergische conjunctivitis

Pagina 84 - 85 

Chevalier P.  

Deze review zonder meta-analyse bevat zeer veel methodologische beperkingen en voegt geen enkel nieuwe element toe aan de huidige aanbevelingen, noch voor infectieuze conjunctivitis, noch voor allergische conjunctivitis.


Pijn bij veneus ulcus: werkzaamheid van topische pijnstilling en verbanden?

Pagina 86 - 87 

Belche J.L.  

Deze systematische review met partiële meta-analyse besluit dat bij patiënten met een veneus beenulcus, lidocaïne-prilocaïne hydrofiele crème 5% een werkzame behandeling lijkt voor pijnstilling tijdens het debrideren en dat een schuimverband op basis van ibuprofen met vertraagde vrijstelling een oplossing kan bieden voor persisterende pijn. Over de werkzaamheid van deze behandelingen op het vlak van wondgenezing en tolerantie op lange termijn kan er geen uitspraak gedaan worden.


Multidisciplinaire, geïntegreerde zorg voor de aanpak van COPD?

Pagina 88 - 89 

Van Meerhaeghe A.  

Deze meta-analyse toont aan dat een geïntegreerd (multidimensioneel en multidisciplinair) zorgprogramma kan leiden tot een klinisch relevante verbetering van de kwaliteit van leven bij patiënten met COPD, en het risico en de duur van hospitalisatie kan verminderen. Door de vele methodologische beperkingen is het niveau van bewijskracht niet hoog.