Tijdschrift Minerva volume 13 nummer 9 november 2014
Medische fouten: een kans om de praktijk te verbeteren, een uitdaging voor EBM
Pagina 105 - 105
Henrard G.
Duloxetine voor neuropathische pijn, chronische pijn of fibromyalgie?
Pagina 106 - 107
Feron J-M.
Deze zeer ambitieuze systematische review met meta-analyse richt zich niet op één klinische entiteit maar op een molecule en toont aan dat duloxetine statistisch significant effectiever is dan placebo voor de behandeling op korte termijn (12 weken) van diabetische neuropathie en pijn door fibromyalgie. De dosis van 60 mg lijkt het meest geschikt. Duloxetine leidt frequent tot ongewenste effecten, maar deze zijn zelden ernstig.
Ideaal gewicht, overgewicht en obesitas: de klinische impact van het metabool syndroom
Pagina 108 - 109
De Jonghe M., Fraipont B.
Deze systematische review met meta-analyse heeft, naast de moeilijkheden met de definiëring en de diagnostische criteria van het metabool syndroom, een aantal methodologische beperkingen. Uit de resultaten blijkt dat obesitas op lange termijn een verhoogd risico inhoudt van totale mortaliteit en/of van cardiovasculaire gebeurtenissen in vergelijking met een normaal gewicht, zelfs als er geen sprake is van metabole problemen. Het concept ‘metabool syndroom’ is momenteel niet zozeer een klinisch concept dat nuttig is bij de aanpak van patiënten, maar eerder een uitdaging om fysiopathologische mechanismen op te sporen die farmaceutische firma’s op het spoor kunnen zetten van nieuwe molecules.
Acute cholecystitis: onmiddellijke of uitgestelde laparoscopische cholecystectomie?
Pagina 110 - 111
Lerut J.
Deze methodologisch correcte studie toont aan dat bij volwassenen met een acute, ongecompliceerde cholecystitis en zonder majeure co-morbiditeit (ASA I en II), een vroegtijdige laparoscopische interventie (binnen de 24 uur na hospitalisatie) medisch en economisch verantwoord is. Deze resultaten bevestigen wat al eerder was vastgesteld. De interventie uitstellen verhoogt het risico van complicaties en de kosten.
Gabapentine voor de behandeling van alcoholafhankelijkheid: resultaten nog te bevestigen
Pagina 112 - 113
De Jonghe M., Lamy D.
Deze unicenter, gerandomiseerde, dubbelblinde studie bij 150 ambulante, vrijwillige, recent gestopte alcoholafhankelijke patiënten, toont aan dat gabapentine, vooral de dosis van 1 800 mg, versus placebo een gunstig (mogelijk dosisgerelateerd) effect heeft op de behandeling van alcoholafhankelijkheid. Gezien de methodologische beperkingen van deze studie en omdat de medicamenteuze aanpak een beperkte rol heeft (niettegenstaande de gunstige resultaten van deze studie), kan gabapentine niet aanbevolen worden in de praktijk. Psychosociale begeleiding blijft de belangrijkste therapeutische optie.
Prehypertensie: risico van CVA?
Pagina 114 - 115
De Jonghe M., Fraipont B.
Deze systematische review met meta-analyse van goede methodologische kwaliteit toont een significant verband aan tussen prehypertensie (zowel laag-normale als hoog-normale) en het risico van CVA, maar de resultaten zijn moeilijk extrapoleerbaar.
Intermediaire uitkomstmaten versus klinisch relevante uitkomstmaten: verschil in effectgrootte?
Pagina 116 - 116
Chevalier P.