Tijdschrift Minerva volume 29 nummer 3 april 2000
Editoriaal: Een historische confrontatie

Pagina 144 - 145 

De Meyere M.  


Problem solving treatment door de huisarts

Pagina 146 - 148 

De Meyere M.  

Bij majeure depressie lijkt problem solving-therapie op basis van twee RCT’s even effectief als antidepressiva. Hiervoor dienen huisartsen echter speciaal te worden opgeleid. Voorlopig start men daarom het best met antidepressiva. Het toevoegen van een vorm van gestructureerde psychotherapie aan medicatie verhoogt de kans op genezing niet.


Sint-Janskruid voor depressie: een veiliger alternatief?

Pagina 149 - 152 

Stuer H.  

Op basis van deze studie en ondersteund door drie meta-analyses 6-8 kunnen we stellen dat hypericum perforatum (sint-janskruid) effectiever is dan placebo bij mineure depressie. De plaats van dit product bij de aanpak van mineure depressie door de huisarts is echter nog onvoldoende duidelijk. Er zijn nog te weinig studies bij representatieve groepen met een standaarddosis en er is nog onvoldoende zicht op de bijwerkingen en de risicogroepen.


Onderhoudsbehandeling van depressie bij ouderen

Pagina 153 - 157 

De Meyere M.  

Op basis van één placebogecontroleerde studie met sertraline lijkt het aangewezen om de behandeling van patiënten met een chronische depressie anderhalf jaar voort te zetten. Op basis van één placebogecontroleerde studie met interpersoonlijke therapie en nortriptyline blijkt dat bij ouderen met recidiverende depressie een onderhoudsbehandeling tot drie jaar kan worden gegeven. Hierbij is combinatie met psychotherapie aangewezen. Aangezien deze conclusies telkens maar steunen op één studie en aangezien het gaat om een beperkte populatie in een specialistische setting, zijn er onvoldoende argumenten om het beleid van de huisarts bij chronische depressie of bij depressieve ouderen te wijzigen.Plots stoppen van fluoxetine

Pagina 162 - 163 

Declercq T.  


SSRI's en gastro-intestinale bloedingen

Pagina 163 - 164 

Declercq T.  


Benzodiazepines in het verkeer

Pagina 164 - 165 

Declercq T.