Tijdschrift voor Evidence-Based MedicineGewichtsverlies als behandeling van urine-incontinentie bij overgewicht en obesitas


Minerva 2009 Volume 8 Nummer 8 Pagina 118 - 118

Zorgberoepen


Duiding van
Subak LL, Wing R, West DS, et al; PRIDE Investigators. Weight loss to treat urinary incontinence in overweight and obese women. N Engl J Med. 2009;360:481-90.


Besluit
Deze RCT toont aan dat bij overgewicht en obesitas, gewichtsverlies door een intensief begeleidingsprogramma bestaande uit dieet, verhoogde fysieke activiteit en leefstijlveranderingen, ook een gunstig effect heeft op urine-incontinentie.


 

 

Het vervolg op...

In deze Minervarubriek brengt de redactie in het kort nieuwe studies over onderwerpen die reeds eerder in Minerva verschenen. De redactie meent dat deze nieuwe studies geen volledige analyse vragen, maar toch de moeite zijn om onder uw aandacht te brengen. We kaderen de nieuwe gegevens in de eerder gepubliceerde Minervabesprekingen.

 

De gunstige effecten van gewichtsdaling bij overgewicht en obesitas kwamen reeds aan bod in verschillende Minervabesprekingen: verbetering van glucose-intolerantie (1), erectiele disfunctie (2), functionele klachten bij artrose (3) en bloeddruk (4).

Een nieuwe RCT van Subak et al. (5) toont aan dat na zes maanden een intensief begeleidingsprogramma (gebaseerd op dieet, lichaamsbeweging en leefstijlveranderingen) naast gewichtsreductie (8% versus 1,6%, p<0,001), ook een gunstig effect heeft op klachten van urine-incontinentie bij vrouwen met obesitas. Er waren 47% minder episodes van incontinentie per week in de interventiegroep versus 28% in de controlegroep (p=0,01 voor het verschil). Vooral het aantal episodes te wijten aan stress-incontinentie was significant verminderd. Het aantal deelnemers met meer dan 70% daling van het aantal episodes van zowel urge- als stress-incontinentie was significant groter in de interventiegroep: 41% vs 22%, p<0,001. Volgens de auteurs was de absolute winst niet louter toe te schrijven aan de toegenomen fysieke activiteit. Een derde van de vrouwen deed ook bekkenbodemspieroefeningen tijdens de studie. Omdat dit laatste in beide groepen evenveel gebeurde kunnen we toch stellen dat de combinatie van gewichtsverlies en lichaamsbeweging urine-incontinentie verbetert onafhankelijk van blaas- en bekkenbodemspieroefeningen. Voor de behandeling van urine-incontinentie is het nut van blaas- en bekkenbodemspieroefeningen reeds bewezen (6). Rest nog te onderzoeken of de combinatie van blaas- en bekkenbodemspieroefeningen met vermageren effectief is.

De studie van Subak et al. had wel enkele beperkingen. De evaluatie van incontinentieklachten gebeurde op basis van zelfrapportage van incontinentie in een niet-geblindeerd opzet, wat kan leiden tot vertekening. De onderzoekspopulatie was een zeer geselecteerde groep vrouwen zonder belangrijke co-morbiditeit, die zeer therapietrouw was aan de interventie.

 

Besluit

Deze RCT toont aan dat bij overgewicht en obesitas, gewichtsverlies door een intensief begeleidingsprogramma bestaande uit dieet, verhoogde fysieke activiteit en leefstijlveranderingen, ook een gunstig effect heeft op urine-incontinentie.

 

Referenties

  1. Wens J. Kan een gezonde leefstijl diabetes voorkomen? Minerva 2002;31(1):45-7.
  2. Avonts D. Veranderen van leefstijl verbetert erectiele functie bij obese mannen. Minerva 2005;4(4):59-61.
  3. Van Royen P. Gewichtsreductie reduceert pijn en verbetert het functioneren van personen met knieartrose? Minerva 2008;7(3):44-5.
  4. De Cort P. Kan gewichtsverlies de bloeddruk doen dalen? Minerva 2003;2(3):47-8.
  5. Subak LL, Wing R, West DS, et al; PRIDE Investigators. Weight loss to treat urinary incontinence in overweight and obese women. N Engl J Med. 2009;360:481-90.
  6. Chevalier P. Urine-incontinentie bij vrouwen: niet-chirurgische behandelingen. Minerva 2008;7(7):102-3.
Gewichtsverlies als behandeling van urine-incontinentie bij overgewicht en obesitas

Auteurs

Michiels B.
Vakgroep Eerstelijns- en Interdisciplinaire Zorg, Centrum voor Huisartsgeneeskunde, Universiteit Antwerpen
COI :

Woordenlijst

Codering

Commentaar

Commentaar