Resultaat op trefwoord : 'natkammethode'


Aantal resultaten : 4 artikel(s) - 0 bondige bespreking(en) - 0 Synthese(s)

Diagnose van hoofdluis: hoofdinspectie of natkammen?

Poelman T. , Reusens N.

Minerva 2010 Vol 9 nummer 4 pagina 46 - 47


Deze studie toont aan dat de natkammethode veel gevoeliger is dan hoofdinspectie om levende hoofdluizen bij een persoon op te sporen. Om neten op te sporen is hoofdinspectie even gevoelig als natkammen.

Hoofdluis mechanisch of chemisch bestrijden?

Lapeere H. , van Driel M.

Minerva 2006 Vol 5 nummer 4 pagina 61 - 63


Deze studie bij kinderen toont aan dat behandeling van hoofdluis met een ‘Bug Buster kit’, bestaande uit nat kammen van het haar, vergeleken met éénmaal aanbrengen van een waterige oplossing van malathion 0,5% of permethrine 1%, tot een hoger ‘genezingspercentage’ leidt. Eén op twee kinderen is echter na twee weken nog niet van de luizen af. Nat kammen als behandelmethode is niet toxisch, induceert geen resistentie en is goedkoop, maar vereist handigheid en discipline van de ouders die het toepassen. Verder onderzoek naar de haalbaarheid en aanvaardbaarheid van deze methode in de eerste lijn en bij verschillende resistentie-patronen is nodig om de plaats hiervan in het behandelingsprotocol van hoofdluis bij kinderen vast te leggen.

Behandeling van hoofdluis: nat kammen versus malathion?

Haedens N.

Minerva 2002 Vol 31 nummer 1 pagina 43 - 45


Op basis van deze eerste studie die een chemische en een mechanische aanpak voor hoofdluis vergelijkt, is een behandeling met malathion te verkiezen boven de natkammethode, zelfs in een regio met een intermediair niveau van resistentie ten opzichte van malathion.

Hoofdinspectie of nat kammen voor detectie van hoofdluis?

Reusens N.

Minerva 2002 Vol 31 nummer 1 pagina 42 - 43


Hoofdinspectie is geen goede techniek voor detectie van hoofdluis bij kinderen: de natkam-methode heeft hierbij de voorkeur.