Tijdschrift Minerva volume 28 nummer 10 december 1999
Editoriaal: Bijblijven in de 21ste eeuw

Pagina 434 - 436 

van Driel M.  


Is huisstofmijtsanering nuttig? Een meta-analyse

Pagina 437 - 439 

De Baets F.  

In tegenstelling tot wat hiertoe werd aanvaard, blijkt uit deze meta-analyse dat er geen bewijs is dat astmapatiënten met een huisstofmijtallergie baat hebben bij maatregelen die de blootstelling aan de huisstofmijt in huis reduceren. Nader onderzoek is nodig bij grotere groepen patiënten om over het nut van saneringsmaatregelen een uitspraak te kunnen doen. Hierbij dient rekening te worden gehouden met de doeltreffendheid van sanering en het gelijktijdig gebruik van medicatie.


Erfelijke borstkanker: identificatie en aanpak

Pagina 440 - 442 

Goelen G.  

Een familie met twee symptomatische eerstegraadsverwanten (één met borstkanker en één met ovariumkanker, of twee met borstkanker waarbij één diagnose werd gesteld voor de leeftijd van 50 jaar) komt in aanmerking voor BRCA1/2-screening. Hiervoor wordt een bloedstaal afgenomen (3 x 10 cc EDTA) van een symptomatisch familielid. Individuele testing op dragerschap is pas mogelijk na identificatie van de specifieke mutatie van het BRCA1/2-gen.


Hoe betrouwbaar zijn bloeddrukmetingen?

Pagina 443 - 445 

De Cort P.  

Omdat de conventionele bloeddrukmeting gewoonlijk hoger ligt dan de automatische 24-uur monitoring, is het aan te raden om vooraleer te starten met antihypertensieve medicatie de bloeddrukmeting tevens met andere methoden te verifiëren. Hierbij wordt in de eerste plaats gedacht aan de bloeddrukmeting door de patiënt zelf of een huisgenoot verricht door middel van een degelijk digitaal apparaat; In tweede instantie kan worden gedacht aan de duurdere en voor de patiënt nogal belastende ambulante 24-uur bloeddrukmonitoring.


Secundaire preventie met hepatitis A-vaccin

Pagina 446 - 447 

De Sutter A.  


Percussie voor de diagnostiek van pneumonie

Pagina 447 - 447 

De Sutter A.  


Vitamine C bij verkoudheid

Pagina 448 - 448 

Vermeire E.